Waarom we zo vaak zwijgen over het klimaat

De smeltende ijskappen vliegen ons om de oren en zelfs Leonardo di Caprio heeft zijn leven, geld en faam in dienst gesteld van het redden van onze planeet uit de klauwen van de oprukkende klimaatverandering. Hoe kan het dan toch dat de grote massa blijft zwijgen over het klimaat?

We ontkennen het probleem, bagatelliseren de dreiging, vervallen in fatalisme of in woede richting de boodschapper, alles om de dreiging van klimaatverandering in ons dagelijks leven zo vakkundig mogelijk te negeren. Hoe kan dat? Wat zegt of doet ons brein om ons te sussen bij het zien en horen van onwelgevallige informatie? En wat is wel of juist niet een call to action die ons in beweging zou kunnen krijgen?
Stel je tijdens dit debat open voor het doemscenario, dompel je onder in de schizofrentrée, ervaar aan den lijve hoe je zelf slecht klimaatnieuws verwerkt en krijg tips om er beter mee om te gaan. Opdat je niet meer bang hoeft te zijn dat je later toe moet geven: Tsja, ik stond erbij en keer ernaar.

Met o.a. Jelmer Mommers, correspondent Klimaat van De Correspondent, Nynke Tromp (universitair docent) en het Rotterdams Klimaat Initiatief.

Gespreksleiding: Chris van der Meulen.

Dit debat wordt georganiseerd door de Rotterdamse Schouwburg, als onderdeel van het programma Imagine2020: Art, Ecology & Climate Change

Zie ook: www.rotterdamsklimaatinitiatief.nl

www-imagine2020-eu

eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_rgb_right1-1