Help we zijn populair!

De Talkshow ‘Help, we zijn populair!’ onder leiding van Geert Maarse staat stil bij de steeds sneller veranderende stad. Vers Beton, CBK Rotterdam, Het Nieuwe Instituut en Chabot Museum organiseren samen een talkshow naar aanleiding van het boek ‘Help, we zijn populair!’

Rotterdam kent een typische stadscultuur die we terugzien in de kunst, cultuur en architectuur die de stad heeft voortgebracht: avant-garde, DIY, modernistisch, ruimtelijk en experimenteel. Maar Rotterdam is niet meer enkel die rauwe, kale, robuuste en onherbergzame stad uit de wederopbouw. Is die stad nu van tafel geveegd of is er sprake van valse romantiek naar vroeger? Waar zien we de stad veranderen en hoe moeten we ons hiertoe verhouden?

Dit staat er op het programma:

De stad door de lens van de fotograaf
Hoe is de stad veranderd voor fotografen nu het hier meer gelikt en volgebouwd is? Of valt dat nog wel mee? Wat doet de Rotterdamse straatfotograaf hiermee en is er zoiets als een Rotterdamse straatfotografie? Met o.a. fotograaf Stacii Samidin

Het Forum Rotterdam
Het noordelijke deel van de Lijnbaan wordt gesloopt voor de bouw van Forum, een herontwikkeling van het ABN AMRO complex. Hier komt een shoppingmall met een Primark. Geven we ons typische erfgoed van de Lijnbaan op voor de komst van een internationale, karakterloze keten? Of zal het een nieuw icoon van de stad worden? Hoe zal Forum impact hebben op stedelijk landschap en hoe verhoudt het zich tot de Lijnbaan? Met o.a. Historicus en columnist Ferrie Weeda, directeur van de ondernemersfederatie City Rotterdam Dominique van Elsacker.

Is de stad nog wel van iedereen?
Rotterdam was voor de oorlog al een broedplaats voor vernieuwende en experimentele architectuur, mede dankzij het Nieuwe Bouwen. Gedreven door technische vooruitgang, stond het bouwen van passende woon- en werkruimte voor alle lagen van de bevolking centraal. Zien we deze idealen vandaag nog terug in de architectuur en het gemeentelijk beleid? Een gesprek met drie architectuurprofessionals: professor-ingenieur Wessel de Jonge (TU Delft) over het Nieuwe Bouwen, architect Reimar von Meding over sociale woningbouw en architect Elsbeth Ronner over haar alternatieve Woonvisie ‘de inclusieve stad’.

Deze talkshow wordt georganiseerd door Vers Beton, Het Nieuwe Instituut, CBK Rotterdam en Chabot Museum.