Debatdemonstratie met Europees en Nederlands kampioen debatteren

Geniet van topdebaters die het tegen elkaar opnemen tijdens een wedstrijddemonstratie. Het publiek kan stemmen, een stelling uitkiezen waarover wordt gedebatteerd en bepaalt ook na afloop de winnaar!

Met:

  • Menno Schellekens (Europees kampioen)
  • Lisa Schallenberg (Finalist Europees kampioenschap)
  • Devin van den Berg (Nederlands kampioen)
  • Urmi Pahladsingh (Kwartfinalist WK scholieren)

Voor ministers, CEO’s en presidenten is het van het grootste belang: debatteren. De van oorsprong Angelsaksische debatcultuur is uitgewaaierd naar alle uithoeken van de wereld, met honderdduizenden beoefenaars en een officieel WK voor scholieren en voor studenten. In Nederland wordt de debatsport beoefend door tal van (studenten)debatverenigingen en vanaf 27 december is Nederland zelfs gastheer van de ‘World University Debating Championships’ in Den Haag. Daar strijden de retorisch meest begaafde studenten vanuit de hele wereld om die fel begeerde titel. Tijdens de Debatnacht – nomen est omen – krijg je een voorproefje van een echt wedstrijddebat met een korte uitleg over de do’s & don’ts van debatteren, speluitleg, tips & trucs.

Wat zijn de spelregels van een wedstrijddebat? Wat is het verschil tussen Lagerhuisdebatten zoals we die in Nederland vooral kennen en de Parlementair debatten zoals die op het WK worden uitgevochten? En hoe kun je zelf elke discussie winnen? Tijdens deze Debatnacht leggen we het Parlementair debat onder een vergrootglas: een wedstrijd bestaat uit teams met individuele speeches, waarbij kritische punten van informatie worden gesteld aan de tegenstander. Voor een goed debat heb je charismatische debaters nodig met uitstekende algemene kennis op het gebied van ethiek, economie, internationale betrekkingen en meer. Standpunten moeten ondersteund worden door een pakkende analyse en die moet overtuigend worden overgebracht. Een beetje humor kan daarbij geen kwaad.

Je stemt bij aanvang over welke stelling er wordt gedebatteerd. Tijdens de voorbereiding van de teams krijg je een introductie over waar je de teams op beoordeelt: stijl, inhoud en strategie als de belangrijkste elementen van het debatteren. Geniet van een spetterend debat in de zogeheten Amerikaans Parlementaire (AP) stijl en kies via de meeste stemmen de winnaar.

Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam presenteert in samenwerking met de Erasmus Debating Society en de student-gestuurde Dutch Schools Debating Championships Foundation een aantal van de beste studentdebaters die er op dit moment zijn, waaronder een Nederlands en Europees kampioen.